Karltorp

From Käglans bygdeförening
Jump to: navigation, search
Första skolan i Lillkyrka står i vägskälet i Karltorp.
½ mantal frälsegård. Finns 1744. Antagligen från 1500 talet. Två familjer bodde här. Huset som står på hällen idag är fortfarande uppdelad i två delar, liksom två ägare. ”En viss torpare, Karl, skall ursprungligen brutit mark på platsen.” Förklaring till ortnamnsregestret. Visserligen fanns det säkerligen en Karl som bröt mark och byggde första huset på platsen. Men han kan inte varit torpare. Namnet är antagligen av det äldre slaget då ’torp’ var det samma som gård. Carltorp 1744 - Caltorp 1759 – Kaltorp 1762. Själva huvudgården kallas Karltorpsgården.

Platsnamn kring Karltorp: Farfars gärde, Flåhackan, Fulskallen, Källgärdet, Nedra gärdet, Slätten, Skommarhagen, Södra fallet, Tegstycksfallet, Vintermossen.

Brukare

-1744-1763- Per Olsson 1683

2016 flyttade familjen Norén till tegelhuset i Karltorp. Emil, Emily och Lise-Lott.